Σ. Παπαθανασίου: Οι 5 προτεραιότητες της ΔΗΜΑΡ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Θωμάς   
Δευτέρα, 08 Απρίλιος 2013 12:27

 

εκδήλωση

Το πολιτικό σχέδιο της ΔΗΜΑΡ παραμένει «προσανατολισμένο στην παραμονή της χώρας στο ευρώ, στο να παραμείνει η Ελλάδα μέρος του μεγάλου αγώνα, που διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη για την αλλαγή των πολιτικών»,  επισήμανε μεταξύ άλλων ο Σάκης Παπαθανασίου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς και υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος.

Μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στο δημαρχείο Πεύκων από την τοπική οργάνωση του κόμματος, με θέμα «Η κρίση και η προοπτική της χώρας», ο κ.Παπαθανασίου πρόσθεσε πως ο αγώνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, πέρα από το μέτωπο της Ευρώπης, έχει και ένα μέτωπο εσωτερικό, που αφορά στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

Ανέπτυξε δε, τους άξονες πάνω στους οποίους κινείται η ΔΗΜΑΡ, ως κυβερνητικός εταίρος, θέτοντας προτεραιότητα στα εξής:

-       Τροποποιήσεις στο πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής

-       Προώθηση αναπτυξιακών μέτρων

-       Κοινωνικό δίχτυ προστασίας

-       Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης χωρίς το φόβο των απολύσεων

-       Εξυγίανση του πολιτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον Σ.Παπαθανασίου, στη σημερινή κατάσταση η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει να διατηρήσει την πολιτική της πρόταση, προκειμένου στοιχεία αυτής της πρότασης να εισαχθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα. «Είναι μια δύσκολη διαδικασία γεμάτη συγκρούσεις. Δεχόμαστε πολλές κριτικές, γιατί πολλές φορές σηκώνουμε τον πήχη ψηλά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Καταθέτουμε προτάσεις οι οποίες προσπαθούν να αναδεικνύουν ταυτόχρονα 2 ζητήματα. Ένα, το ζήτημα της οικονομικής αποτελεσματικότητας και δεύτερο, το ζήτημα της κοινωνικής διάστασης» τόνισε.

Ειδικότερα για τη δημοσιονομική πολιτική, είπε ότι όλα αυτά τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα, «η μεγάλη μείωση των εσόδων στα ταμεία, αλλά και στα φορολογικά έσοδα, αποδεικνύει την ανάγκη να υπάρξουν τροποποιήσεις». Για αυτό όπως είπε, η ΔΗΜΑΡ παρεμβαίνει στα θέματα που έχουν σχέση με το ΦΠΑ στην εστίαση και με την αντικατάσταση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε, με έναν ελαφρύτερο φόρο. «Είναι μια άλλη οικονομική λογική που λέει: Μειώνω τη φορολογική επιβάρυνση, προσδοκώντας ότι τα στρώματα, ιδιαίτερα τα λαϊκά, θα έχουν μια μειωμένη επιβάρυνση και θα το μετατρέψουν αυτό σε κατανάλωση, που σημαίνει ότι θα υπάρξει θετική επίπτωση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και μετά στα έσοδα του κράτους. Αντίθετα είναι αδιέξοδη η λογική της υπερφορολόγησης και δεν οδηγεί σε συγκέντρωση εσόδων.» υποστήριξε ο κ.Παπαθανασίου. Δείτε ένα απόσπασμα από την τοποθέτηση του για την οικονομική πολιτική:

Ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της ΔΗΜΑΡ, έκανε εκτενή αναφορά στο Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε , για το οποίο όπως είπε, το κόμμα του δίνει μια «μεγάλη μάχη - που έχει δυσκολίες και με το υπουργείο οικονομικών-  για την αντικατάσταση του από έναν ενιαίο φόρο ακινήτων».  Όπως τόνισε, η πρόταση της ΔΗΜΑΡ προβλέπει μια μικρότερη φορολογική επιβάρυνση, γύρω στο 10 με 15%, αλλά κυρίως μια άλλη εσωτερική κατανομή.  «Χρειάζεται δηλαδή μια αλλαγή που θα αποκαταστήσει την κοινωνική σχέση, μια ισορροπία, σε αυτήν τη συνεισφορά.» επισήμανε. Δείτε τι άλλο είπε για το  Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε, στο βίντεο που ακολουθεί:

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Σάκης Παπαθανασίου εκτίμησε ότι «αν δεν γίνουν άμεσες παρεμβάσεις για να προχωρήσει η αναπτυξιακή διαδικασία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, δεν θα μπορέσει να τροφοδοτηθεί μια δημοσιονομική ισορροπία.» Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει άμεσα και να διασφαλιστεί μια ρευστότητα. Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία:

Για το θέμα της δημιουργίας ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας, Ο κ.Παπαθανασίου είπε ότι η πρόταση που κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ προβλέπει εκτεταμένα προγράμματα απασχόλησης μέσα από δήμους και από το κράτος, ως εργοδότης «τελευταίας καταφυγής».

«Δεν έχουμε μια δημοσιοκεντρική αντίληψη, αλλά πιστεύουμε ότι στις μεγάλες κρίσεις το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει, να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, να μεταφέρει εισοδήματα στον πληθυσμό έτσι ώστε να αναπαραχθεί η οικονομική δραστηριότητα» ανέφερε, προσθέτοντας πως σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να γίνει αναπροσανατολισμός των πόρων του ΕΣΠΑ.

«Υπάρχουν 400 χιλιάδες οικογένειες που έχουν 2 ανέργους, που δεν έχουν κανέναν ενήλικα εργαζόμενο που δεν έχουν κανένα εισόδημα. Αυτό το θέμα ανέδειξε η ΔΗΜΑΡ, θα το αναδείξει και ο πρόεδρος. Και στο επίπεδο των πολιτικών αρχηγών έχει συζητηθεί το θέμα, θα το αναδείξει και στις Βρυξέλλες στο ταξίδι που θα κάνει, έτσι ώστε να υπάρξει μια μετακίνηση μόνο σε αυτήν την κατεύθυνση» διαβεβαίωσε ο Σ.Παπαθανασίου.

Όσον αφορά το «φλέγον» θέμα της δημόσιας διοίκησης, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ είπε ότι «ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, είναι φανατικά υπέρ της προώθησης της ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα, θεωρούμε όμως ότι η ανασυγκρότηση, η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, είναι ένα συνολικό σχέδιο που δεν μπορεί να γίνει υπό τον φόβο της απόλυσης….. Παρά τα όσα λέγονται, αυτό που παίζεται και σε σχέση με το δημόσιο είναι, αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι ένα κράτος δικαίου, ή θα έχουμε «δίκαιο ΔΝΤ», «δίκαιο Τόμσεν» είπε. Δείτε στο βίντεο ένα πολύ ενδιαφέρον σχετικό απόσπασμα της ομιλίας:

Τέλος, όπως είπε ο κ.Παπαθανασίου, κρίσιμο ζήτημα είναι η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος στην οποία «εμείς είμαστε αταλάντευτα προσανατολισμένοι, καταθέτουμε διαρκώς προτάσεις, ξέρουμε όμως ότι είναι ένας μακρύς δρόμος που δεν πρέπει να κομματικοποιηθεί, δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί η ποινική διαδικασία» τόνισε, προσθέτοντας ότι όποιος θέλει την εξυγίανση, πρέπει να προστατεύει την εφαρμογή των νόμων και να μην αξιοποιεί αυτήν την διαδικασία για την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης. «Οι εξελίξεις που έχουμε στην προανακριτική επιτροπή, δείχνει αυτό που λέγαμε εδώ και καιρό. Ότι είναι πολύ σοβαρή υπόθεση η εξυγίανση του πολιτικού μας συστήματος  για να γίνει αντικείμενο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης, που στοχεύει όχι στην ανάδειξη της αλήθειας και στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά στην αποκόμιση πολιτικών ωφελειών» κατέληξε ο κ.Παπαθανασίου.

Την ομιλία παρακολούθησαν δεκάδες άτομα, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε διαδικασία ερωτήσεων-απαντήσεων και συζήτησης.

 

εκδήλωση3

Προλογίζοντας τον Σ.Παπαθανασίου στην αρχή της εκδήλωσης, ο Χρήστος Γεωργιάδης, υπεύθυνος του κόμματος στον δήμο, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι η ΔΗΜΑΡ, την επομένη των εκλογών δεν διάλεξε την «ασφάλεια της γωνίας» αλλά την ευθύνη, έχοντας έναν φιλολαϊκό και πατριωτικό οραματισμό. «Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση υπήρξε καταλυτική, η χώρα έχει ανάγκη από γενναίες μεταρρυθμίσεις και αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Δεν συμφωνούμε σε όλα, οφείλουμε όμως να συνεργαστούμε στο βαθμό που μας αναλογεί προκειμένου ο πολιτικός διάλογος να είναι ανάλογος του πολιτικού μας πολιτισμού», επισήμανε χαρακτηριστικά.

thesstoday.gr

Share this post

 

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

ΝΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

logo final_1

nea-polis

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

eimasteetoimoi

Πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow