Η ΠΛΗΜΜΕΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΚΑ) PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 28 Μάιος 2013 14:54

Η  ΜΚΑ, δεν έχει καμιά άδεια λειτουργίας, πάνω από 15 χρόνια, και τα πλημμελώς ανεπεξέργαστα βιομηχανικά  υγρά απόβλητα της   δημιουργούν  τα παρακάτω προβλήματα :

 • ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • Τα ανεπεξέργαστα βιομηχανικά υγρά  απόβλητα, περίπου 15.000 κ.μ./ημέρα , δημιουργούν σοβαρά  προβλήματα στη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος του Θερμαϊκού κόλπου που είναι ζωτικής σημασίας για το Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή.
  • Άμεσα, επιδρά  αρνητικά, στις παραγωγικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στον κόλπο της Θεσσαλονίκης(Αλιεία, οστρακοκαλλιέργεια, τουρισμός,αναψυχή κ.α.)
  • Τα  ανεπεξέργαστα υγρά  απόβλητα από τη ΜΚΑ, έχουν αποδέκτη  την  τάφρο Γέφυρας(στραγγιστική τάφρος), η οποία διέρχεται μέσα από γεωργική γη  υψηλής παραγωγικότητας και από την προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού, Λουδία Αλιάκμονα
  • Η λάσπη που παράγεται στη ΜΚΑ, από την πλημμελή επεξεργασία, συσσωρεύεται σε παρακείμενο αγροτεμάχιο με όλες τις επιπτώσεις στον υπόγειο ορίζοντα.
  • ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
  • Επιχειρήσεις που παράγουν υγρά απόβλητα δεν μπορούν να πάρουν περιβαλλοντικούς όρους ή να τους ανανεώσουν μια και δεν υπάρχει νόμιμος αποδέκτης .Αυτό έχει πολλές συνέπειες στις δραστηριότητές τους. Πρόσφατα επιχείρηση που επεξεργάζεται τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα της δόθηκε άδεια με αποδέκτη την τάφρο Σίνδου.
  • Οι επιχειρήσεις του Πάρκου των υδροβόρων(Βυρσοδεψία κλπ) έχουν σοβαρό πρόβλημα μια και η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ)  δεν έχει άδεια και έχει αποδέκτη τη ΜΚΑ.

ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΕΥΑΘ-ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ

Η ΚΥΑ του 2006 καθιστούσε συνυπεύθυνους την ΕΥΑΘ και την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ(ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ) με την προοπτική ότι τα βιομηχανικά απόβλητα(ΜΚΑ) θα είχαν τελικό αποδέκτη την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ -Βιολογικό Θεσσαλονίκης). Σήμερα αυτή η προοπτική έχει ακυρωθεί ,ποιος ο λόγος να έχει η ΕΥΑΘ ΑΕ την διαχείριση και επόμενα το κόστος ανασυγκρότησης και διαχείρισης που θα το μετακυλήσει στους καταναλωτές δηλ. στους κατοίκους του Πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης;

Τα σχετικά με το ύψος της ανασυγκρότησης αναφέρονται στην πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ:

Τα 3,5 εκκατομμύρια που θα βάλλει η ΕΤΒΑ βιπε ΑΕ(Τράπεζα Πειραιώς) είναι ικανά για τη νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία της ΜΚΑ;

Γιατί τόσα χρόνια δεν έβαζε τα αναλογούντα ποσά και άφηνε τα απόβλητα ανεπεξέργαστα να δημιουργούν όλα τα προβλήματα που προαναφέραμε;

Το 2010 βγήκε πρόθεση παύση λειτουργίας της ΜΚΑ από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ,ζητήθηκε παράταση για ανασυγκρότηση από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ(Τράπεζα Πειραιώς) και δεν έγινε κανένα έργο ανασυγκρότησης,

Με την εφαρμογή του Νόμου  Καλλικράτη το 2012 βγαίνει νέα πρόθεση παύσης λειτουργίας της ΜΚΑ, από την περιφέρεια θεσσαλονίκης,  και ζητείται 15 μηνη παράταση ανασυγκρότησης με σκοπό να γίνουν επενδύσεις 3,5 εκ. σχεδόν τίποτα δεν έγινε ,μόνο κάποια πρόδρομα έργα  που τα κοστολογούν οι ίδιοι στις 500.000.

Η παραπάνω παράταση έληξε πρόσφατα.

Βάσει του νόμου και ύστερα από εισήγηση των υπηρεσιών, μια και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις νόμιμης λειτουργίας,  ο αντιπεριφερειάρχης έβγαλε απόφαση παύσης λειτουργίας  και όχι νέας πρόθεσης.

Το συμφωνητικό που υπογράφτηκε πρόσφατα  με τυμπανοκρουσίες προσπαθεί να παρακάμψει την απόφαση του Αντιπαριφερειάρχη αλλά προπάντων να μεταφέρει την ΜΚΑ στην ΕΥΑΘ δηλ. στους καταναλωτές το κόστος των 10 περίπου εκατ. για την ανασυγκρότηση και τη λειτουργία της

 • Η ΕΥΑΘ να απεμπλακεί από την υπόθεση της ΜΚΑ και της ΜΕΑ όσο αυτές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος.
 • Αποδέκτης δεν μπορεί να είναι η στραγγιστική τάφρος γέφυρας ,που διέρχεται από γη υψηλής παραγωγικότητας και από την προστατευόμενη περιοχή.
 • Το κόστος ανασυγκρότησης να βαρύνει τον ιδιοκτήτη της ΜΚΑ και να μην μετακληθεί στους καταναλωτές μέσω της μεταβίβασης της στην ΕΥΑΘ
 • Με τις συνεχείς παρατάσεις ανασυγκρότησης από το 2006 το διαρκές έγκλημα στο περιβάλλον συνεχίζεται και διευρύνεται , χωρίς κανείς μέχρι τώρα να έχει μετρήσει το περιβαλλοντικό κόστος τόσο στα θαλάσσιο όσο και στο χερσαίο οικοσύστημα.
 • Η συμμετοχή του δημοσίου με τρείς εκπροσώπους του στο ΔΣ της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ μέχρι στιγμής δεν επέβαλε, τόσα χρόνια,  στον ιδιώτη τους κανόνες της περιβαλλοντικής νομοθεσίας .

ΚΑΛΟΥΜΕ τους παραγωγικούς φορείς , τους Δήμους του κόλπου της Θεσσαλονίκης και τις ευρύτερης περιοχής ,την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , να ενεργοποιηθούν άμεσα για να ανασυγκροτηθεί η ΜΚΑ και η ΜΕΑ και να σταματήσει το διαρκές ‘έγκλημα  στο περιβάλλον.

Η συντεταγμένη πολιτεία να αναζητήσει ευθύνες από τους αρμόδιους που είναι υπεύθυνοι για την σημερινή κατάσταση δηλ. την εδώ και πολλά χρόνια καθημερινή και παράνομη ρύπανση του Θερμαϊκού κόλπου και της δυτικά του Γαλλικού ποταμού περιοχής που δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Share this post

 

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

ΝΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

logo final_1

nea-polis

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

eimasteetoimoi

Πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow