Κουβέλης: Δεν θέτουμε σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 05 Ιούνιος 2013 13:09

 

kouvelis-omilia

Η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει να πολιτεύεται με τον ίδιο υπεύθυνο τρόπο, δεν έθεσε και δεν θέτει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης, στη διάρκεια ομιλίας του σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ.

Ο κ.Κουβέλης αναφερόμενος στα ανοιχτά μέτωπα που απασχολούν τα 3 κόμματα της συγκυβέρνησης, είπε ότι αν και δεν συμφωνεί σε όλα, αν και εκφράζονται επιφυλάξεις για μερικά, προσέρχεται πάντα με πνεύμα συνεργασίας σε κάθε ζήτημα που προκύπτει.


Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι το γεγονός της κατάθεσης προσθηκών από τη ΝΔ, επιβεβαιώνει ότι το σχέδιο νόμου είναι επιβεβλημένο, καλώντας παράλληλα τη ΝΔ και όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, να το ψηφίσουν.

Σε αυτό το σημείο, σχολιάζοντας την κατάθεση  άλλης ρύθμισης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Κουβέλης επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, διερωτώμενος: «έτσι αντιλαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ το δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στον ρατσισμό και το νεοναζισμό; Δεν αντιλαμβάνονται την συνθετότητα και την κρισιμότητα των ζητημάτων; Ή μήπως θεωρούν πως η αντιμνημονιακή τους ρητορική είναι σημαντικότερη από την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού;»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξάλλου είπε ότι το κόμμα του «δεν θα γίνει συμμέτοχος  σε μια προσπάθεια αναστήλωσης ενός νέου δικομματισμού, ενός δικομματισμού καρικατούρα που στηρίζεται σε ξεπερασμένες ταυτότητες μνημονιακών και αντιμνημονιακών δήθεν δυνάμεων, τη στιγμή που γνωρίζουν πως η αλήθεια δεν βρίσκεται εκεί. Τέτοια σύγκρουση είναι ρηχή και επίπλαστη». 

Δείτε στο βίντεο, τι δήλωσε χαρακτηριστικά:

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, φωτογραφίζοντας και τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «το άγχος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης μη τυχόν και υπάρχει ανάκαμψη και η επιθυμία τους – που δεν μπορεί να κρυφτεί – για να έρθουν απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία, είναι απαράδεκτη. Τελικά τι θέλουν; Να αποτύχει η προσπάθεια εξόδου από την κρίση και να χαντακωθεί η χώρα;»

Η αναφορά στη γενοκτονία των Ποντίων

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Κουβέλης στο θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων και στα όσα ακούστηκαν με αφορμή τις τοποθετήσεις της κ.Ρεπούση και όχι μόνο.

Όπως είπε, έχει επισημάνει πολλές φορές την ανάγκη της συλλογικής μνήμης, που συγκροτεί, που ενώνει και που αποδεικνύει πως ο ελληνισμός έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

«Με αυτά τα λόγια θέλω να αναφερθώ στον ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό, που με την ζωντάνια του, τα χαρακτηριστικά του, τη ζώσα δύναμή του εμπλούτισε την κοινωνική, οικονομική αλλά και πολιτική ζωή της χώρας. Τιμούμε τους νεκρούς της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και δεν την λησμονούμε. Δεν λησμονούμε τη γενοκτονία των Ποντίων αδελφών όχι μόνον ως στοιχείο προσβολής του λαού μας, αλλά και ως μέθοδο πολιτικής πρακτικής που προσβάλλει βάναυσα τη διεθνή νομιμότητα» σημείωσε καταχειροκροτούμενος από το κοινό.

Αποκρατικοποιήσεις

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι το κόμμα του στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο στο θέμα της αποκρατικοποίησης των λιμένων είπε ότι υποστηρίζει τη διατήρηση του ποσοστού της καταστατικής μειοψηφίας του δημοσίου, τη συγκρότησης δημόσιας λιμενικής αρχής με ουσιαστικό ρόλο και την αξιοποίηση της μεθόδου των συμβάσεων παραχώρησης.

Για τη ΕΥΑΘ είπε ότι το κόμμα του υποστηρίζει τη μη ιδιωτικοποίησή της, καθώς όπως τόνισε, το νερό είναι και πρέπει να μείνει δημόσιο αγαθό.

Αλλαγή πολιτικής και οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ

Για την επόμενη, επίσης κρίσιμη, επίσκεψη των στελεχών της τρόικας, ο κ.Κουβέλης είπε ότι στιςσυναντήσεις με τους δανειστές που ξεκινούν, πρέπει να τεθεί σθεναρά η ανάγκη για τροποποιήσεις μέτρων που επέφεραν αντίθετα από τα προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα.

Και συγκεκριμένα, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίασηη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και η μείωση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα.

Ειδικά για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση όπως είπε, πρέπει να συμφωνηθεί χωρίς καθυστέρηση ώστε να επιδράσει στη φετινή τουριστική περίοδο.

Σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, μεσοπρόθεσμος στόχος μας, πρέπει να είναι μια συμφωνία στις αρχές του 2014, που θα μειώσει δραστικά το χρέος και τις επιβαρύνσεις του, θα ενισχύσει την αναπτυξιακή διαδικασία και θα δώσει νέες δυνατότητες για άσκηση εκτεταμένης κοινωνικής πολιτικής και αποκατάστασης των αδικιών.

Προκειμένου η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση και να τα καταφέρει να ορθοποδήσει, είπε, είναι αναγκαίες οι εξής παρεμβάσεις:

 • Αλλαγή του πολιτικού συστήματος Πλήρης εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και της πολιτικής ζωής του τόπου. Αλλαγή του εκλογικού νόμου και καθιέρωση της απλής αναλογικής. Διάλυση όλων των ειδών πελατειακών σχέσεων, με πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς. 
 • Διοικητική μεταρρύθμιση – με εξυγίανση και εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, με εκρίζωση της διαφθοράς, του κομματισμού, της ευνοιοκρατίας και της γραφειοκρατίας. 
 • Δικαστική μεταρρύθμιση - με μείωση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης, κωδικοποίηση δικαίου και εξάλειψη της πολυνομίας. 
 • Χωροταξική πολιτική – με στόχο τον έλεγχο των χρήσεων γης που είναι προϋπόθεση για μια βιώσιμη ανάπτυξη. 
 • Φορολογική μεταρρύθμιση – με στόχο ένα φορολογικό σύστημα που θα αποκαθιστά αδικίες, θα μειώνει και θα επιμερίζει δίκαια τα φορολογικά βάρη σε πολίτες και επιχειρήσεις και δεν θα καταπνίγει τις αναπτυξιακές προοπτικές. Μια τέτοια μεταρρύθμιση αν δεν συνδυαστεί με μια δομική αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού δεν θα έχει αποτέλεσμα. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η επιβάρυνση όσων επιδεικνύουν χρόνια αντικοινωνική φορολογική συμπεριφορά, επιβαρύνοντας τους υπόλοιπους, είναι κύριος στόχος. Απαιτείται εξορθολογισμός στις κλίμακες, διεύρυνση της φορολογητέας βάσης, απλοποίηση διαδικασιών, βελτίωση των διαδικασιών είσπραξης του ΦΠΑ και έλεγχοι. 
 • Μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους - Θα αγωνιστούμε ώστε το κοινωνικό κράτος να ανανεωθεί, να εξυγιανθεί από όλα τα συστήματα που προσπορίζονται πόρους, να στραφεί σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Η υποστήριξη των ανέργων, μαζί με την προσπάθεια δημιουργίας θέσεων εργασίας, πρέπει να αποτελεί για τα επόμενα χρόνια βασικό στοιχείο της κοινωνικής πολιτικής και των χρηματοδοτήσεων του κοινωνικού προϋπολογισμού. 

 • Προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου - Η προώθηση όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι προϋπόθεση για το πέρασμα σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να αντικαταστήσει το παλιό που κατέρρευσε και θα συνδέει την ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διάχυση των ωφελειών στο σύνολο του πληθυσμού.

Την ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτίνες της ΔΗΜΑΡ Α' Θεσσαλονίκης Ασημίνα Ξηροτύρη και Β' Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, οι δήμαρχοι Σίμος Δανιηλίδης, Διαμαντής Παπαδόπουλος και Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ο Βασίλης Παπαζάχος και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, κ.α.

Δείτε φωτογραφίες από την ομιλία:

kouvelis-omilia

kouvelis-milaei

kouvelis-limani-exo

kouvelis-kosmos

Thesstoday.gr

Share this post

 

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

ΝΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

logo final_1

nea-polis

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

eimasteetoimoi

Πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow