Επίκαιρη ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου PDF Εκτύπωση E-mail

Για την εξάμηνη παράταση των αναπηρικών συντάξεων

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την καθυστέρηση της χορήγησης εξάμηνης παράτασης των αναπηρικών συντάξεων σε συνταξιούχους με αναπηρία άνω του 67% από τα ταμεία κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ. Κατερίνα Μάρκου. Η επίκαιρη ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Με το άρθρο 66 του ν. 4144/2013 [ΦΕΚ 88 Α] προβλέφθηκε η παράταση χορήγησης των συντάξεων αναπηρίας σε ασφαλισμένους οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή ενώπιον των ΚΕΠΑ, με αποτέλεσμα να χάσουν χωρίς δική τους υπαιτιότητα το δικαίωμα σύνταξης. Η ρύθμιση αυτή χαιρετίστηκε ως ιδιαίτερα θετική από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, αφού ήρθε να διορθώσει μία μεγάλη αδικία εις βάρος των συνταξιούχων με αναπηρία, δηλαδή τη στέρηση της σύνταξης σε ασφαλισμένους που τη δικαιούνται λόγω των καθυστερήσεων της διοίκησης να πιστοποιήσει τις αναπηρίες αυτές. Ανάλογες επισημάνσεις είχε κάνει και ο Συνήγορος του Πολίτη σε πρόσφατη ειδική έκθεση για τον θεσμό των ΚΕΠΑ.

Δυστυχώς, ένα μήνα μετά δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον τρόπο που θα δοθεί η παράταση αυτή καθώς και από ποιο χρονικό σημείο ξεκινά η χορήγησή της, δηλαδή από τη λήξη του συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή από τη δημοσίευση του νόμου. Η σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας [Φ.80000/νηθ.13423/809/26-4-2013] δεν παρέχει σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή της διάταξης, περιορίζεται στην παράθεση 2 παραδειγμάτων και απλά συμβουλεύει τα ασφαλιστικά ταμεία να μην υποβάλουν τους ασφαλισμένους σε πρόσθετη ταλαιπωρία.

Η καθυστέρηση αυτή στην εφαρμογή της ρύθμισης είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα συνταξιούχων να περάσει τις γιορτές του Πάσχα χωρίς κανένα εισόδημα παρόλο που η διάταξη είχε ψηφιστεί και δημοσιευτεί ήδη από τις 18 Απριλίου.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε:

  1. 1)Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την άμεση εφαρμογή του άρθρου 66 του ν. 4144/2013 από όλα ανεξαιρέτως τα ταμεία που χορηγούν συντάξεις αναπηρίας; Για ποιο λόγο δεν ακολούθησαν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία την αυτοματοποιημένη διαδικασία που ακολουθεί το ΙΚΑ, ώστε να μην ταλαιπωρούνται περαιτέρω οι ασφαλισμένοι;
  2. 2)Εξετάζετε το ενδεχόμενο να χορηγήσετε και νέα παράταση στη χορήγηση συντάξεων αναπηρίας στις περιπτώσεις όπου καθυστερεί η εξέταση των ασφαλισμένων από τα ΚΕΠΑ, αυτή τη φορά μέχρι την έκδοση απόφασης από τις Υγειονομικές Επιτροπές;

Share this post

 

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

ΝΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

logo final_1

nea-polis

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

eimasteetoimoi

Πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow