Εισηγητική Παρουσίαση του Σχεδίου Θέσεων στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ από τον Σάκη Παπαθανασίου PDF Εκτύπωση E-mail

 Η κρίση και το μνημόνιο

Η οξύτατη ελληνική κρίση που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας έχει σημαντικές εγχώριες δομικές αιτίες, που βεβαίως επιδεινώθηκαν από την παγκόσμια κρίση.

Η ελληνική κρίση συνδέεται με τις τεράστιες παθογένειες του κοινωνικοοικονομικού μοντέλου και του συστήματος πολιτικής διακυβέρνησης. Καμιά έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αντιμετώπιση των παθογενειών.

Η πολιτική των μνημονίων αποδείχθηκε οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη. Θεμέλιος λίθος της ήταν η λογική της εσωτερικής υποτίμησης που οδήγησε στην τεράστια ύφεση, στην παραγωγική και κοινωνική καθίζηση. Αποτέλεσε μια διαδικασία αποσυνδεμένη από κάθε έννοια αναπτυξιακής διάστασης και κοινωνικής προστασίας. Παρά το γεγονός ότι περιελάμβανε και μεταρρυθμίσεις που στόχευαν στον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και των λειτουργιών, αυτές δεν επέφεραν θετική αλλαγή διότι επισκιάζονταν από το συνολικό του χαρακτήρα. Έτσι απέτυχε να συγκροτήσει μια πολιτική εξόδου από την κρίση.

Η αδυναμία των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων να εφαρμόσουν ένα εθνικό σχέδιο προσαρμογής οδήγησε στην παρακολούθηση του πολιτικού πλαισίου που όριζαν κάθε φορά οι δανειστές, χωρίς να διεκδικούν αλλαγές και τροποποιήσεις του προγράμματος.

Από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στην όξυνση της κρίσης παρά στην αντιμετώπισή της. Η πολιτική του πρόταση και σήμερα διατηρεί αυξημένο το ρίσκο της ευρωπαϊκής απομόνωσης και το κίνδυνο περιδίνησης της χώρας.

Η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση

Με τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση συμβάλαμε καθοριστικά, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης, η μείωση του χρέους και η πολιτική δέσμευση των εταίρων για παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ταυτόχρονα δώσαμε τη μάχη για την αλλαγή του χαρακτήρα της δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ να έχουν την ίδια στάση σε πολλές περιπτώσεις.

Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση δεν ήταν χωρίς αδυναμίες, αφού δεν καταφέραμε μετά τον Γενάρη 2013 να σφραγίσουμε την κυβερνητική ατζέντα με τη πολιτικής της επαναδιαπραγμάτευσης και να ισχυροποιήσουμε το δικό μας πολιτικό στίγμα, ταυτιζόμενοι στη συνείδηση του κόσμου με την επίτευξη ικανοποιητικών λύσεων σε συγκεκριμένα θέματα που τον απασχολούν.

Η επιλογή της Ν.Δ να μετατρέψει την κυβέρνηση σε τρικομματική, δημιούργησε μια κατάσταση στην οποία η παραμονή στην κυβέρνηση μετατρεπόταν σε απλή στήριξη χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Για αυτό  πιστεύουμε ότι όσο σωστή ήταν η επιλογή συμμετοχής στην κυβέρνηση άλλο τόσο σωστή ήταν η άρνηση να συναινέσουμε σε μια συντηρητική μετάπτωση της.

 

Η προσήλωση μας στην πολιτική σταθερότητα παραμένει αλλά ταυτόχρονα δίνουμε τη μάχη αυτή η σταθερότητα να μην ισοδυναμεί με την κυριαρχία συντηρητικών πολιτικών και περεταίρω υποβάθμιση της κοινωνίας.

 

Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση ανέδειξε ορισμένες παραμέτρους, κρίσιμες για το μέλλον, για την ίδια την «κυβερνώσα αριστερά», όπως:

 

 • Η συνεργασία προϋποθέτει προγραμματική σύγκλιση και εφαρμογή των συμφωνιών.

 

 • Οι συσχετισμοί κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης είναι κομβικό ζήτημα. Όσο ισχυρότερη είναι η ΔΗΜΑΡ τόσο περισσότερες δυνατότητες παρέμβασης θα υπάρχουν.

 

 • Η επιτυχής ανταπόκριση της ΔΗΜΑΡ στο ρόλο κυβερνητικού εταίρου, προϋποθέτει την αναβάθμιση των ικανοτήτων του κόμματος για επεξεργασία και προώθηση τεκμηριωμένων εξειδικευμένων πολιτικών.

 

Η αποχώρηση μας από την κυβέρνηση δεν μεταβάλλει τη στάση ευθύνης που έχουμε έναντι της χώρας, ούτε ισοδυναμεί με αποχώρηση από την προσπάθεια υπέρβασης τη κρίσης.

 

Η κατάσταση της χώρας σήμερα

Τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται, όμως αυτό γίνεται με επαπειλούμενη την ικανότητα διαβίωσης ευρέων κοινωνικών στρωμάτων.Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αν δεν αλλάξει δεν θα πετύχει τους στόχους του.

Η νέα δικομματική πλέον κυβέρνηση (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) ακολούθησε μια πολιτική προώθησης της υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων, με κακώς εννοούμενη, συνέπεια και συνέχεια σε πεδία όπου επιτακτική ανάγκη ήταν η αλλαγή πολιτικής

Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση ταυτίζονται με την παραγωγή αρνητικών αποτελεσμάτων για την κοινωνία με αποτέλεσμα να ενισχύονται ο φόβος και η αντιμεταρρυθμιστική στάση.

 

Η πολιτική πρόταση της ΔΗΜΑΡ

Η χώρα μας πρέπει να βαδίσει σε μια νέα πολιτική κατεύθυνση. Είναι αναγκαία μια διαφορετική πολιτική εξόδου από την κρίση που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής και θα ανασυγκροτεί τη χώρα σε προοδευτική κατεύθυνση.

Η πολιτική μας πρόταση αναφέρεται:

 • Σε ένα πλέγμα προτεραιοτήτων εθνικής σημασίας που πρέπει να προωθηθούν με ευρύτατες συναινέσεις και συμπαρατάξεις.

 

 • Στην ουσιαστική πολιτική επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής και μια νέα συμφωνία με τους εταίρους.

 

 • Την προώθηση δημοκρατικών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για την προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας

 

α) Προτεραιότητες εθνικής σημασίας και ευρύτατων συμπαρατάξεων.

 

 • Συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αγώνα για αλλαγή των πολιτικών έναντι της ελληνικής κρίσης.

 

 • Αποτροπή ανθρωπιστικής κρίσης.

 

 • Αντιμετώπιση του Ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής.

 

 • Αναβάθμιση των πολιτικών λειτουργιών και της διακυβέρνησης.

 

 • Υλοποίηση λειτουργικών και τεχνολογικών εκσυγχρονισμών.

 

β) Ουσιαστική πολιτική επαναδιαπραγμάτευση για ένα νέο πλαίσιο εξόδου από την κρίση

 

Η ολοκλήρωση των δόσεων της δανειακής σύμβασης δεν απαλλάσσει τη χώρα από τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών και εταίρων. Η χώρα όμως δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο μνημόνιο. Αντίθετα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί και να πετύχει μια νέα ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους ώστε να αντικατασταθεί το μνημόνιο με ένα σύμφωνο ανάπτυξης με οικονομική δημοκρατία, απασχόληση και κοινωνική συνοχή.

 

Κύριοι στόχοι αυτής της διαπραγμάτευσης είναι :

 

 • Αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και του χαρακτήρα της δημοσιονομικής προσαρμογή. Δίκαιη κατανομή των βαρών και προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Σύνδεση του προγράμματος προσαρμογής με την ανάπτυξη ώστε να μπορούν να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Νομισματική υποβοήθηση με άμεση λήψη συντονισμένων μέτρων πολιτικής που θα ενισχύουν τη ρευστότητα.

 

 • Ουσιαστική μείωση του χρέους και των επιβαρύνσεων του , πράξη που θα συμβάλλει και στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και στη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης. Η προσπάθεια απομείωσης του χρέους μόνο μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν μπορεί να τελεσφορήσει. Στην κατεύθυνση αυτή ένα πλέγμα εργαλείων πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να έχουμε ουσιαστική μείωση του χρέους.

 

 • Ενίσχυση με ένα ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων με υψηλό πολλαπλασιαστή εισοδήματος και καλή συσχέτιση με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ένα πρόγραμμα που θα στηριχθεί σε ευρωπαϊκούς πόρους και στη μόχλευση πόρων του ιδιωτικού τομέα. Ένα πρόγραμμα ικανό να προκαλέσει την επανεκκίνηση και το πέρασμα της οικονομίας σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

 

 • Συντεταγμένη απεμπλοκή από το μνημόνιο στο θεσμικό επίπεδο. Αλλαγή στη σχέση της χώρας με την τρόικα -κατά το Ισπανικό πρότυπο αντίστοιχης συνεργασίας- όπου η ελληνική κυβέρνηση θα σχεδιάζει και θα εφαρμόζει, στο πλαίσιο της πολιτικής της αυτονομίας, μέτρα και ρυθμίσεις υπό τους όρους στόχευσης που θα έχουν συμφωνηθεί.

 

γ) Προοδευτικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της χώρας

 

Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται σήμερα δεν στερούνται πολιτικού περιεχομένου. Καθορίζουν τις τάσεις και τους συσχετισμούς του μέλλοντος, με τρόπο αρνητικό για τους εργαζόμενους, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τη νέα γενιά. Για αυτό το λόγο είναι κρίσιμες οι πολιτικές μάχες που διεξάγονται σήμερα για το χαρακτήρα των πολιτικών εξόδου από την κρίση και δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία μας σε σχέδια εθνικής ανασυγκρότησης που μεταθέτουν το κοινωνικό ζήτημα στο μέλλον.

 

Δικός μας στόχος είναι η ανασυγκρότηση με την πραγματοποίηση προοδευτικών, δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που θα υπερβαίνουν θετικά το μνημόνιο και θα στοχεύουν :

 

 • Στην αντιμετώπιση των παθογενειών χωρίς μετακύλιση των βαρών στους πολίτες.

 

 • Στην αποτροπή της αναπαραγωγής του προηγούμενου μοντέλου με νέες μορφές.

 

 • Στην ένταξη της χώρας σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

 

 • Στη μείωση των ανισοτήτων με εμβάθυνση της δημοκρατίας στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα.

 

Το προοδευτικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της χώρας αρθρώνεται στις εξής κατευθύνσεις:

 

 • Εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και ριζική δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, με αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης.

 

 • Παραγωγική ανασυγκρότηση και βιώσιμη ανάπτυξη, με νέα σχεση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συμβατότητα ανάπτυξης και περιβάλλοντος, δημιουργία θέσεων εργασιών και αναβάθμιση της θέσης των δυνάμεων της εργασίας.

 

 • Δημιουργία μιας δικτυού κοινωνικής στήριξης των αδύναμων, τη λήψη μέτρων υποστήριξης των ανέργων, την κατοχύρωση της πρόσβασης όλων στην υγεία, τη μείωση των επιβαρύνσεων των νοικοκυριών και την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους.

 

 • Αναβάθμιση του πολιτισμού με ενίσχυση της πρωτογενούς δημιουργίας, διάχυση του πολιτιστικού αγαθού σε όλο το κοινωνικό σώμα και σύνδεση με τις οικονομικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός.

 

 • Κατοχύρωση του δικαιώματος στην παιδεία για όλους. Αναβάθμιση της εκπαίδευσης και δυναμική ένταξη στην κοινωνία της γνώσης.

 

 • Αλληλεγγύη γενεών, ανατροπή του αποκλεισμού της νέας γενιάς, από την εργασία, την ασφάλεια και τον πολιτισμό.

 

Η συγκρότηση του προοδευτικού τρίτου πόλου

Στόχος μας είναι η συγκρότηση της ευρείας, προοδευτικής, δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής συμπαράταξης. Σε αυτό το προσκλητήριο, θέση έχουν όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και του δημοκρατικού κέντρου. Η πρόταση δεν αφορά μόνο όσους αναφέρονται στο δημοκρατικό σοσιαλισμό αλλά και σε όλους όσοι συμφωνούν σε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή.

Σημαντικό στοιχειό είναι η συμμετοχή δυνάμεων από την κοινωνία των ενεργών πολιτών

Ο τρίτος πόλος δεν μπορεί και δεν θα γίνει συνιστώσα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των εφαρμοζόμενων συντηρητικών κυβερνητικών πολιτικών.

Η μη αποδοχή της πρότασης να συμπλεύσουμε με το ΠΑΣΟΚ στη συγκρότηση του τρίτου πόλου, δεν προκύπτει από μια λογική περιχαράκωσης, αλλά από τα πολιτικά χαρακτηριστικά που πιστεύουμε ότι πρέπει να έχει το εγχείρημα. Σήμερα η πολιτική πρακτική του ΠΑΣΟΚ και η επιλογή στρατηγικής σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία, εμποδίζει τη συγκατοίκηση μας στο πλαίσιο του τρίτου πόλο. Μια τέτοια συγκατοίκηση θα άλλαζε τον πολιτικό χαρακτήρα και θα εξουδετέρωνε την πολιτική δυναμική του εγχειρήματος.

Ο τρίτος πόλος δεν θα αποτελέσει ούτε το συμπλήρωμα μιας λαϊκιστικής και ανεύθυνης Αριστεράς που επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες, αγνοώντας την ανάγκη μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων αλλά και τη στρατηγική σημασία της ευρωπαϊκής πορείας της της χώρας.

Ο τρίτος πόλος μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί σε ισχυρό ρεύμα μέσα στην κοινωνία. Επιδίωξη μας είναι να γίνει μια πολιτική συμπαράταξη που θα διεκδικήσει λύσεις σε επείγοντα θέματα επιβίωσης του πληθυσμού και ταυτόχρονα θα παρουσιάσει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

Ο τρίτος πόλος είναι δύναμη κυβερνητικής προοπτικής. Δεν θα μείνει εκτός λύσεων αναμένοντας να γίνει πλειοψηφία. Θα επιδιώξει να αποτελέσει συστατικό στοιχείο των κυβερνητικών λύσεων , να επιδράσει στις εφαρμοζόμενες πολιτικές προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας, χωρίς να περιορίζεται σε ένα συμπληρωματικό ρόλο. Θα ενσωματώσει αυθεντικά τα κοινωνικά αιτήματα και θα προτάξει ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις, αποδεικνύοντας ότι είναι εφικτή μια προοδευτική πολιτική ακόμη και σε συνθήκες οξείας κρίσης.

Σε αυτή την πολιτική συμπαράταξη ο κάθε συμμετέχων θα διατηρεί τα ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά. Η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο δεν ρευστοποιείται αλλά ενδυναμώνεται με την ενίσχυση των σχέσεων με συμμάχους και με το μεγάλο άνοιγμα προς την κοινωνία.

 

Share this post

 

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

ΝΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

logo final_1

nea-polis

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

eimasteetoimoi

Πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow