ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ
Εισηγητική Παρουσίαση του Σχεδίου Θέσεων στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ από τον Σάκη Παπαθανασίου PDF Εκτύπωση E-mail

 Η κρίση και το μνημόνιο

Η οξύτατη ελληνική κρίση που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας έχει σημαντικές εγχώριες δομικές αιτίες, που βεβαίως επιδεινώθηκαν από την παγκόσμια κρίση.

Η ελληνική κρίση συνδέεται με τις τεράστιες παθογένειες του κοινωνικοοικονομικού μοντέλου και του συστήματος πολιτικής διακυβέρνησης. Καμιά έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αντιμετώπιση των παθογενειών.

Η πολιτική των μνημονίων αποδείχθηκε οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη. Θεμέλιος λίθος της ήταν η λογική της εσωτερικής υποτίμησης που οδήγησε στην τεράστια ύφεση, στην παραγωγική και κοινωνική καθίζηση. Αποτέλεσε μια διαδικασία αποσυνδεμένη από κάθε έννοια αναπτυξιακής διάστασης και κοινωνικής προστασίας. Παρά το γεγονός ότι περιελάμβανε και μεταρρυθμίσεις που στόχευαν στον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και των λειτουργιών, αυτές δεν επέφεραν θετική αλλαγή διότι επισκιάζονταν από το συνολικό του χαρακτήρα. Έτσι απέτυχε να συγκροτήσει μια πολιτική εξόδου από την κρίση.

Η αδυναμία των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων να εφαρμόσουν ένα εθνικό σχέδιο προσαρμογής οδήγησε στην παρακολούθηση του πολιτικού πλαισίου που όριζαν κάθε φορά οι δανειστές, χωρίς να διεκδικούν αλλαγές και τροποποιήσεις του προγράμματος.

Από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στην όξυνση της κρίσης παρά στην αντιμετώπισή της. Η πολιτική του πρόταση και σήμερα διατηρεί αυξημένο το ρίσκο της ευρωπαϊκής απομόνωσης και το κίνδυνο περιδίνησης της χώρας.

Περισσότερα...
 
Η Κινητικότητα, ένα νεογέννητο, έκθετο πολιτικά, που στραγγαλίζεται από την Τρόικα PDF Εκτύπωση E-mail

Του Αντώνη Μανιτάκη

Περίληψη. Το παρόν κείμενο γράφτηκε, πρώτον, για να δείξει την διαρθρωτική σημασία και τον σύνθετο διοικητικό σχεδιασμό του θεσμού της Κινητικότητας, που με προσοχή και σύστημα για να προληφθούν λάθη και αποφευχθούν εντάσεις ετοιμάστηκε από το Υπουργείο. Και δεύτερον, για να φανερώσει τον αποσυνθετικό ρόλο, που έπαιξε και παίζει, στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής αυτής δράσης η Τρόικα.  Hπρόθεση της Τρόικας να αναγάγει, πριν λίγες εβδομάδες, ξαφνικά και άνευ διαρθρωτικής αιτίας ή λόγου δημοσιονομικού, την Κινητικότητα σε προαπαιτούμενη της προσεχούς  δόσης ενέργεια,  αναιρούσε πλήρως την  λογική της καθώς και την συμφωνημένη διαδικασία  της Κινητικότητας, δυναμίτιζε την πραγματοποίησή της και οδηγούσε το θεσμό εν επιγνώσει της σε πλήρη απαξίωση και αποτυχία. Εξάλλου, οι δράσεις που σχεδιάστηκαν, βιαστικά και πρόχειρα, από την Κυβέρνηση, αυτές τις μέρες, υπό τον  εκβιασμό της μη καταβολής της δόσης, σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές και ανέφικτες προθεσμίες, που μπήκαν επίτηδες από την Τρόικα για να μπορεί να εκθέτει τη χώρα ως ανίκανη και αναξιόπιστη και για να δικαιολογεί εκ των υστέρων και τις δικές της αστοχίες και εμμονές, καθιστούν το όλο εγχείρημα της κάλυψης κενών θέσεων ή αναγκών από πλεονάζον προσωπικό σε διάφορες υπηρεσίες παρακινδυνευμένο, αντιπαθητικό και, τελικά φοβάμαι, απραγματοποίητο .

Περισσότερα...
 
Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος PDF Εκτύπωση E-mail

Τις προηγούμενες δέκα μέρες βρεθήκαμε σε μια πολιτική κρίση που οδήγησε μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ στη μετατροπή της κυβέρνησης σε δικομματική κυβέρνηση.

Εμείς, με τη στήριξη και τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση δεν εκχωρήσαμε την αυτονομία μας και τις ενέργειές μας ούτε στον κ. Σαμαρά, ούτε στον κ. Βενιζέλο και στα κόμματά τους. Αναζητούσαμε τον κοινό πολιτικό τόπο και τη συλλειτουργία της κυβέρνησης, παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές.

Ένα χρόνο πριν στις προγραμματικές δηλώσεις λέγαμε τότε:

«Η εικόνα μιας κυβέρνησης που αποφασίζει ερήμην των άλλων, δεν είναι η εικόνα της Ελλάδας στον 21ο αιώνα. Είναι μια εικόνα που εκθέτει τη χώρα»..

Ότι κάναμε την τελευταία εβδομάδα είναι σε πλήρη, σε ευθεία αντιστοίχηση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις μας.

Ότι ακριβώς λέγαμε τότε , τα ίδια, μέχρι κεραίας, λέμε τώρα.

Τι είναι το μαύρο στις συχνότητες της ΕΡΤ;

Είναι  η εικόνα που τραυμάτισε τη δημοκρατική νομιμότητα και εξέθεσε διεθνώς τη χώρα.

Λέγαμε «Δε μπορεί μια κυβέρνηση να αποφασίζει μόνη της ερήμην των άλλων».

Περισσότερα...
 
Επίκαιρη ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου PDF Εκτύπωση E-mail

Για την εξάμηνη παράταση των αναπηρικών συντάξεων

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την καθυστέρηση της χορήγησης εξάμηνης παράτασης των αναπηρικών συντάξεων σε συνταξιούχους με αναπηρία άνω του 67% από τα ταμεία κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ. Κατερίνα Μάρκου. Η επίκαιρη ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου.

Περισσότερα...
 
«Η Διοικητική Μεταρρύθμιση και οι διαφορές μας με την τρόικα» PDF Εκτύπωση E-mail

Το ιστορικό

Με παρέμβαση της Δημοκρατικής Αριστεράς είχε συμπεριληφθεί στην προγραμματική συμφωνία η θέση για ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης χωρίς απολύσεις.

Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που διεξήγαγε η κυβέρνηση το ζήτημα των απολύσεων ετέθη με οξύτητα, αφού το προηγούμενο μνημόνιο περιλάμβανε τη δέσμευση για 15.000 απολύσεις έως το Δεκέμβριο του 2012. Η υλοποίηση αυτής της πρόβλεψης  θεωρούνταν προαπαιτούμενο για τη συνέχιση του προγράμματος  χρηματοδότησης.  Μετά από   σκληρή διαπραγμάτευση ο Αντώνης Μανιτάκης  πέτυχε η δέσμευση αυτή να αλλάξει και να συνδεθεί με την κινητικοτητα 25.000  με τη συμπερίληψη μιας γενικής διατύπωσης ότι ένα μέρος από όσους θα τεθούν σε κινητικότητα /διαθεσιμότητα θα οδηγηθεί σε αναγκαστική έξοδο.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 4

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

ΝΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

logo final_1

nea-polis

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

eimasteetoimoi

Πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow