ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ
Ο σοσιαλισμός των ηλιθίων PDF Εκτύπωση E-mail

Μάνος Ματσαγγάνης, Εφημερίδα των Συντακτών, 14/09/2013

 

Η πρόσφατη προσπάθεια αποκατάστασης του λαϊκισμού εκ μέρους μερικών διανοούμενων της αριστεράς έχει ενδιαφέρον, και δεν στερείται κάποιας αξίας (π.χ. ως πολεμική κατά του ελιτισμού). Το δυστύχημα είναι ότι ως απόπειρα ιδεολογικής κάλυψης της αντιπολιτευτικής ρητορικής του «αντιμνημονιακού» στρατοπέδου στην Ελλάδα της κρίσης, και μάλιστα με αριστερή επιχειρηματολογία, είναι εντελώς εσφαλμένη, αν και απολύτως αναμενόμενη. «Απολύτως αναμενόμενη» επειδή ο λαϊκισμός είναι το μόνο πράγμα που συνδέει τον (νεφελώδη έστω) αριστερό ριζοσπαστισμό του Τσίπρα με τον ακροδεξιό εθνικισμό του Καμμένου – με τον οποίο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αισθάνεται περισσότερη συγγένεια από ό,τι με οποιονδήποτε άλλον πολιτικό. «Εντελώς εσφαλμένη» επειδή η ιδέα ότι τα σημερινά μας προβλήματα λύνονται εύκολα, αφού για αυτά δεν φταίνε παρά μια χούφτα πολιτικοί που πρόδωσαν τον λαό ξεπουλώντας τη χώρα σε ξένα συμφέροντα, είναι καθαρή αυταπάτη – και η καλλιέργειά της αδιέξοδη και καταστροφική.

Περισσότερα...
 
Τρίτος πόλος PDF Εκτύπωση E-mail

 

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 08/09/2013

Το ζήτημα της σύγκλισης των δυνάμεων της αριστεράς και κεντροαριστεράς για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου, έχει έλθει στην ημερήσια διάταξη στις αρχές της νέας πολιτικής περιόδου, που έχει φόντοτις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γιαυτό είναι και ισχυρότερες και πιεστικότερες οι απαιτήσεις.Η ΔΗΜΑΡ ήδη με την προχθεσινή απόφαση της Εκτ. Επιτροπής είναι αναφανδόν υπέρ: «της αναγκαίας συσπείρωσης όλων των προοδευτικών δυνάμεων που διαφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά και το λαϊκισμό της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου από την αξιωματική αντιπολίτευση».

Περισσότερα...
 
Με ποιους θα γίνει η Κεντροαριστερά; PDF Εκτύπωση E-mail

Παναγιώτης Παναγιώτου, Έθνος της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 07/09/2013

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πιο συγκροτημένη πολιτικά ομιλία στο φόρουμ του ΙΣΤΑΜΕ ήταν του Κώστα Σημίτη. Πρώτον, αποτύπωσε με σαφή τρόπο τις ευθύνες της ΝΔ. Και δεύτερον, επεσήμανε τις ευθύνες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στην «άστοχη διαχείριση» της κρίσης.

Αυτά βέβαια δεν τα είπε ο Σημίτης τώρα για πρώτη φορά. Τα έχει ξαναπεί εγκαίρως. Ομως το σοβαρότερο πολιτικό σημείο της παρέμβασής του δεν ήταν αυτό. Το καινούργιο στοιχείο είναι η θέση του για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς με κύριο κορμό το ΠΑΣΟΚ και με μια διαδικασία χωρίς επετηρίδες και αποκλεισμούς κατά τα πρότυπα του... 1974. Επιπλέον εκτίμησε ότι η Δημοκρατική Αριστερά με την αποχώρησή της από την κυβέρνηση έχει απαντήσει αρνητικά στο ερώτημα αν θέλει να συμβάλει στην αναμόρφωση του προοδευτικού χώρου...

Περισσότερα...
 
Εμμονές ή λογική περί τον τρίτο πόλο; PDF Εκτύπωση E-mail
Του Γιάννη Τσαμουργκέλη, www.metarithmisi.gr
Η κουβέντα για τον τρίτο πόλο αναμορφώνεται. Πέρασε το σημείο εκκίνησης για την ανάγκη σχηματισμού τρίτου πόλου ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο δολιχοδρομεί αναζητώντας τη λύση ανάμεσα σε εναλλακτικές. Η μια τάση συζητά τη σύμπραξη-συνεργασία των φορέων και προσωπικοτήτων του χώρου, κάτω από ένα μετωπικό σχήμα («Ελιά»). Η άλλη αναζητά το ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο του νέου φορέα. Η μία πρόταση απαντά στο «με ποιους θα πάμε» ενώ η άλλη στο «τι θα λέμε». Η διαφορά είναι σημαντική. Ας υποθέσουμε ότι κυριαρχεί η πρώτη εναλλακτική, όπου η ταυτότητα του νέου φορέα θα χαρακτηρισθεί από την ενότητα των φορέων και προσώπων. Τότε θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι η «Ελιά» δέχεται την συνεργασία με τη ΝΔ, όσο και την καταγγέλλει. Δέχεται το ορθόν της εφαρμοζόμενης πολιτικής, όσο και διαφωνεί με αυτήν. Επίσης, ο νέος φορέας δέχεται να πορευθεί στο μέλλον με πρόσωπα που είναι χρεωμένα για τις επιδόσεις του παρελθόντος. Σίγουρα το μήνυμα προς τον πολίτη δεν είναι ευκρινές, ούτε ανανεωτικό, πόσο μάλλον αισιόδοξο και υπερβατικό σε σχέση με τις δεσμεύσεις του πολιτικού και οικονομικού συστήματος που μας οδήγησε στην κρίση και μας έχει εμπλέξει δυναμικά σε αυτήν.
Περισσότερα...
 
Βενιζέλος, Κουβέλης, ή Λοβέρδος; PDF Εκτύπωση E-mail

Άρθρο Γ. Λακόπουλου από το Protogon

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος ετοιμάζεται να αναδείξει εκ νέου τη θεωρία ότι το κόμμα του μπορεί να αποτελέσει τον άξονα της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Δικαίωμά του. Μπορεί αν το βρίσκει του γούστου του να αναδείξει και την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη θεωρητική βάση του Μνημονίου.

Αλλά από ένα σημείο και πέρα υπάρχει η πραγματικότητα. Και από όλα τα δεδομένα της προκύπτει ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, αποβάλει σταδιακά τον εαυτό του από την Κεντροαριστερά. Ολοκληρώνοντας αυτό που έχει αρχίσει ο Γ.Παπανδρέου για να ακριβολογούμε.

Αυτό δεν προκύπτει από την κυβερνητική συνεργασία με τη Δεξιά. Προκύπτει από τον στρατηγικό χαρακτήρα που έχει αυτή η συνεργασία - το δηλώνει άλλωστε πολύ συχνά ο Αντώνης Σαμαράς. Δεν είναι μια τρέχουσα και αναγκαστική συμπόρευση όπως θέλει να το παρουσιάσει ο Βενιζέλος. Είναι μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά σε θέματα ιδεολογίας, πολιτικής, αντιλήψεων, ρητορικής, ακόμη και αισθητικής. 

Το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί την ευρωπαϊκή στρατηγική, αλλά όχι από κεντροαριστερή θέση, αφού στην πράξη, έχει ακυρώσει πλήρως τα σοσιαλιστικά του γονίδια.

Η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν συνεργάζεται απλώς στην κυβέρνηση με τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Έχουν τον ίδιο στόχο, την ίδια νοοτροπία και την ίδια προοπτική, την ίδια πρακτική. Κι αυτό δικαίωμα του ΠΑΣΟΚ είναι. Τα κόμματα μπορούν να αλλάζουν το στίγμα τους και ο τελικός κριτής είναι ο πολίτης. Αλλά από τη στιγμή που θα το κάνουν, δεν μπορούν να εμφανίζονται σαν κάτι που δεν είναι.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 2

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

ΝΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

logo final_1

nea-polis

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

eimasteetoimoi

Πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow